Als je een brief ontvangt van de Officier van Justitie dan kan het zijn dat dit een strafbeschikking is. Je hebt dan een straf gekregen zonder tussenkomst van een rechter, waarschijnlijk omdat het een klein strafbaar feit betreft. Deze brief kan je uitnodigen op een gesprek met de Officier van Justitie, een tomzitting, of je straf wordt je simpelweg medegedeeld. Vaak is dit een boete, een rij-ontzegging of een taakstraf. Nadat je deze brief hebt ontvangen kun je twee dingen doen: je kunt je lot accepteren of je kunt een advocaat in handen nemen.

Je accepteert je lot

Misschien denk je dat er weinig te veranderen is aan jouw straf. Je hebt het feit immers begaan en je was erbij toen je werd aangehouden. Om die reden lijkt het je beter om je straf simpelweg te accepteren. Je betaalt je boete, levert je rijbewijs in en komt opdagen bij je taakstraf en als alles is afgehandeld hervat je je normale leven. Wat je je misschien niet realiseerde is dat je ook een aantekening hebt gekregen op je strafblad. Deze aantekening kan je in de toekomst belemmeren een bepaalde baan te krijgen of om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Is het wel eerlijk dat jouw toekomst wordt bepaald door een straf die je zonder tussenkomst van de rechter is opgelegd?

Je neemt een advocaat in handen

Een andere optie die je hebt is een advocaat in handen te nemen. Deze kan naar je strafbeschikking kijken en uit ervaring oordelen of deze terecht is. Er zijn speciale advocaten die zich daarin hebben gespecialiseerd. Als deze vermoed dat de straf te hoog is, kan er een bezwaar worden ingediend. Dit bezwaar zal betekenen dat er toch een rechter naar jouw situatie zal kijken. Deze kan het ook niet eens zijn met de beslissing van de Officier van Justitie en je straf kwijtschelden of verlagen. Huur je een pro-deo advocaat in, dan betaal je alleen de kosten die je ook daadwerkelijk kunt veroorloven. Welke optie lijkt jou het beste?